poniedziałek, 27 lipca 2015

Kiszone ogórki

Sezon na nalewki w pełni, ale nie można tracić głowy tylko dla nich ;-) Jak powszechnie wiadomo kiszone ogórki (i woda po nich) od stuleci łączy się z alkoholami domowej produkcji, także polecam każdemu zdrowe, smaczne, niczym nie podrabiane ogóraski!!!
 
Przepis:
ogórki
koper 
chrzan
czosnek
liście porzeczki lub winogrona
sól i cukier do zalewy

Wykonanie:
Świeże, zdrowe ogórki myjemy, pozbawiamy szypułek i wkładamy do słoja. Następnie do słoika dokładamy: koper (trzy gałązki), czosnek (jeden ząbek), chrzan (jeden średniej wielkości korzeń) oraz liście porzeczki lub winogrona (pięć listków). Podane ilości w nawiasach są na słoik litrowy, dla większych należy je po prostu przemnożyć. 

Zalewa:
Wodę gotujemy, na każdy litr wody wsypujemy łyżkę stołową soli niejodowanej oraz łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Teraz tylko od nas zależy decyzja czy zalewamy gorącą czy zimną, jeśli zależy nam na szybkim kiszeniu to gorącą jeśli nie to odstawiamy zalewę do wystudzenia. Zalewamy wszystko dokładnie aż po same listki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz