sobota, 12 września 2015

Nalewka figowa


Tak mi się spodobało zrobić nalewkę figową, że ją zrobiłem :D
Właściwie chyba powinna nazywać się nalewka spóźnionego lata, bo takie to przepisy krążą po internetach, z owoców, które użyłem, ale u mnie dodatkowo są figi i dlatego będzie FIGOWA.

Przepis:
5 świeżych fig
1 gruszka
1 jabłko
1 kiść winogron
7 śliwek
   1/2 l spirytusu
   1/2 l wódki
   5 łyżek cukru

Wykonanie:
Jedna z prostszych nalewek na świecie, z resztą jak większość na moim blogu, a własciwie wszystkie (przepisy oczywiście można kopiować i dowolnie modyfikować).

Tak też szykujemy duży słoik, w moim wypadku był to taki ponad 2 litry, następnie myjemy wszystkie owoce, suszymy na durszlaku, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Z winogron usuwamy pestki. Pokrojone owoce wrzucamy do słoja, zalewamy wódką później spirytusem. Na koniec wsypujemy cukier i odstawiamy na 4 tygodnie, na słonecznie miejsce. Po maceracji owoce cedzimy, nalew filtrujemy i odstawiamy na co najmniej pół roku celem nabierania smaku winnego nalewkom. Oczywiście im nalewka starsza, tym lepsza :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz