środa, 29 kwietnia 2015

Nalewka cytrynowo-limonkowa

Po ostatnim sukcesie nalewki cytrynowej, postanowiłem zrobić jej kolejną wersję: cytrynowo-limonkową z dodatkiem mięty. Przepis na podstawie poprzedniej nalewki łatwy i szybki do zrobienia. Polecam każdemu, kto chce trochę poeksperymentować lub komu znudził się smak cytrynówki. 

Przepis, jak zwykle prosty:
4 cytryny
3 limonki 
1/2 krzaczka mięty
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
1/2 l spirytusu

Wykonanie:
Cytryny i limonki szorujemy bardzo porządnie i przelewamy gorąca wodą. Następne z cytrusów obcinamy z obu stron czubki, kroimy na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do gara.

Krzaczki mięty myjemy i obcinamy im korzonki, siekamy to nieco i też do gara, na koniec szklanka cukru i dwie szklanki wody. Gotujemy około 20 minut.

Po ostudzeniu, przelewamy do dużego słoja i wlewamy spirytus. Odstawiamy na dobę, wyciskamy owoce, potem wszystko filtrujemy i gotowe. Nalewkę można zabutelkować i dać jej "nabrać mocy" przez miesiąc. Przez ten czas może pojawić się osad, w takim przypadku przyda nam się bibuła filtracyjna lub zwykły filtr do kawy.

Aromat naleweczki nico mnie zaskoczył, bo w oddali czuć było kokos... Dlatego każdemu polecam podobne eksperymenty :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz