Kawowa na brendziszce, to kolejna nalewka z poszukiwań, nowego, ciekawego smaku na nalewkę, dzięki której można pochwalić się przed znajomymi, delikatna w voltarzu, sympatyczna w smaku, do tego banalnie prosta do zrobienia, a jeszcze gotowa do picia parę dni po przygotowaniu!
Tak też bierzemy się za Przepis:
20 g kawy
0,5 l wody
40 g cukru
1 laska wanilii
0,05 l (kieliszek) rumu
kilka ziaren kawy na koniec
no i oczywiście jak zauważył Zibi: poł litra brendy
Wykonanie:
Kawę mielimy i zaparzamy w szklance wody. Następnie bierzemy drugą szklankę wody i rozpuszczamy w niej cukier (najlepiej zrobić to w małym rondelku ciągle podgrzewając roztwór). Gdy kawa porządnie się zaparzy, a przy okazji wystygnie, filtrujemy ją przez gęste sito i wlewamy do butelki albo słoja. Następnie wrzucamy resztę składników i dolewamy alkohol.
Na koniec wrzucamy kilka ziaren kawy, doda to naszej nalewce smaku, a przy okazji nie zapomnimy jej ostatecznie (po tygodniu) przefiltrować. ;-)
Życzę smacznego i powodzenia w tworzeniu nowych nalewek
Wszystko ładnie i smacznie wygląda ale ile i jakiego alkoholu (spirytus czy wódka)
OdpowiedzUsuńlub w jakich proporcjach należy wlać
Pozdrawiam zibi
Fakt zapomniałem o najważniejszym: pół litra brandy.
OdpowiedzUsuń