wtorek, 29 listopada 2016

Nalewka Gruszkowa

Nalewka Gruszkowa jedna z lepszych nalewek jakie kiedykolwiek piłem.
Bogata w smaku. Mocna. Zaskakująca.
Każdemu polecam zrobić chociaż raz w życiu, mimo, że potrzebuje na leżakowanie wyjątkowo dużo czasu.


Przepis:
1,5 kg miękkich, słodkich gruszek (łatwiej takie kroić)
0,7 l wódki
0,7 l spirytusu
pół cytryny
0,5 kg cukru

Wykonanie:

Pierwszą rzeczą którą robimy w tej nalewce to zmieszanie alkoholi, muszą co najmniej godzinę się pomieszać Gruszki szorujemy i porządnie płuczemy. Następnie gruszki kroimy, obcinając ogonki i czarne końcówki. Gniazda nasienne zostawiamy. Każdą pokrojoną gruszkę należy skropić cytryną, żeby nie sczerniała. Oczywiście gruszki kroimy plastikowym nożykiem, bez tego nalewka będzie miała metaliczny posmak.


Gdy wszystko jest pokrojone, skropione i wrzucone do słoika zalewamy przygotowanym roztworem alkoholu. Gruszki wymagają mocniejszego nalewu, bo wolno oddają swoje aromaty.


Nalewka powinna macerować się co najmniej pół roku. Po leżakowaniu nalew zlewamy, a gruszki zasypujemy cukrem. Powstały po tym sok należy dolać do alkoholu, odstawić na tydzień. Po tym czasie przefiltrować i odstawić na rok.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz