poniedziałek, 8 czerwca 2015

Nalewka akacjowa

Kiedyś usłyszałem, że kwiatki akacji są słodkie i nadają się do jedzenia, dlatego już dawno chciałem zrobić i była pierwsza na liście "do zrobienia", także jak tylko roślina zakwitła, od razu postanowiłem za nią się zabrać.

Przepis:
> 100 g kwiatów akcji
> 1 litr mocnej wódki
> 200 g cukru
> 100 ml wody

Kwiaty akacji należy starannie przebrać i wrzucić do słoja, następnie zalewamy je wódką, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Po tym czasie przygotowujemy syrop i wlewamy go do nastawu. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Następnie nalewkę starannie filtrujemy i rozlewamy do butelek. 
Nalewka nie musi więcej leżakować.

Nalewkę akacjową najlepiej podawać lekko schłodzoną.

 PS. Tak wygląda cała reklamówka akacji.

2 komentarze:

  1. Ile to jest 200 g kwatów? Szklanka? Półtorej?
    Zgaga

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy tych kwiatuszkach naprawdę trzeba się napracować, ja je ważyłem na wadze termomixu, ale myślę, że to 200 g co najmniej 2 - 2,5 szklanki kwiatków.

    OdpowiedzUsuń