Kiedyś usłyszałem, że kwiatki akacji są słodkie i nadają się do jedzenia, dlatego już
dawno chciałem zrobić i była pierwsza na liście "do zrobienia", także
jak tylko roślina zakwitła, od razu postanowiłem za nią się zabrać.
Przepis:
> 100 g kwiatów akcji
> 1 litr mocnej wódki
> 200 g cukru
> 100 ml wody
Kwiaty akacji należy starannie przebrać i wrzucić do słoja, następnie zalewamy je wódką, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Po tym czasie przygotowujemy syrop i wlewamy go do nastawu. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Następnie nalewkę starannie filtrujemy i rozlewamy do butelek.
Nalewka nie musi więcej leżakować.
Nalewka nie musi więcej leżakować.
Nalewkę akacjową najlepiej podawać lekko schłodzoną.
PS. Tak wygląda cała reklamówka akacji.
Ile to jest 200 g kwatów? Szklanka? Półtorej?
OdpowiedzUsuńZgaga
Przy tych kwiatuszkach naprawdę trzeba się napracować, ja je ważyłem na wadze termomixu, ale myślę, że to 200 g co najmniej 2 - 2,5 szklanki kwiatków.
OdpowiedzUsuń