czwartek, 12 lutego 2015

Kawowa na brendy



Kawowa na brendziszce, to kolejna nalewka z poszukiwań, nowego, ciekawego smaku na nalewkę, dzięki której można pochwalić się przed znajomymi, delikatna w voltarzu, sympatyczna w smaku, do tego banalnie prosta do zrobienia, a jeszcze gotowa do picia parę dni po przygotowaniu!


Tak też bierzemy się za Przepis:

20 g kawy 
0,5 l wody 
40 g cukru 
1 laska wanilii
0,05 l (kieliszek) rumu 
kilka ziaren kawy na koniec

no i oczywiście jak zauważył Zibi: poł litra brendy



Wykonanie:

Kawę mielimy i zaparzamy w szklance wody. Następnie bierzemy drugą szklankę wody i rozpuszczamy w niej cukier (najlepiej zrobić to w małym rondelku ciągle podgrzewając roztwór). Gdy kawa porządnie się zaparzy, a przy okazji wystygnie, filtrujemy ją przez gęste sito i wlewamy do butelki albo słoja. Następnie wrzucamy resztę składników i dolewamy alkohol.
Na koniec wrzucamy kilka ziaren kawy, doda to naszej nalewce smaku, a przy okazji nie zapomnimy jej ostatecznie (po tygodniu) przefiltrować. ;-)


Życzę smacznego i powodzenia w tworzeniu nowych nalewek

2 komentarze:

  1. Wszystko ładnie i smacznie wygląda ale ile i jakiego alkoholu (spirytus czy wódka)
    lub w jakich proporcjach należy wlać
    Pozdrawiam zibi

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt zapomniałem o najważniejszym: pół litra brandy.

    OdpowiedzUsuń